Scena producătorilor locali în cadrul TIFF: Trântorul – miere de albine

Cu ocazia festivalului de film TIFF, începând de marți, 4 august și până pe 9 august, publicul clujean poate întâlni producătorii locali din cadrul platformei MadeinCluj.ro în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” Hoia și poate interacționa cu aceștia. Un loc de întâlnire fizică între ei, poveștile lor și publicul clujean, cu prezentări zilnice de producători și târg de produse.

Primul dintre producătorii locali pe care vă invităm să-l cunoașteți și să-l întâlniți pe Trântorul – miere de albine, un apicultor de miere din satul Dumbrava, județul Cluj. Apicultorul Bogdan Manloache ne va vorbi despre cum a ajuns sa facă această meserie, despre produsele lor și la ce sunt bune și ne va explica cum decurge un sezon apicol.

Bogdan va veni la scena Made in Cluj din Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” cu un stup (fără albine), niște exemplare de trântori și albine simple în cutiuță, cu faguri de miere și ne vor arată cum se fac unele produse conexe stupului: păstura și căpăceala. Familia Manolache ne va vorbi despre cele 2 mixuri pe care ei le produc (mix imunitate și apilarnil) și ne vor aduce miere de tei, poliflora și de salcâm, precum și polen crud și polen uscat.

Bogdan ne va face de asemenea o prezentare a uneltelor de apicultor: afumătoare, masca, încălzitor de miere, furculiță pentru descăpăcit, aparat de extras lăptișorul de matca, colector de polen, aparat ce măsoară umiditatea mierii.

“Sunt în primul rând producător, acesta a fost focusul meu principal: să produc miere. Am crescut lent, întâi am diversificat sortimentele de miere: rapiță, salcâm, polifloră, tei, floarea soarelui și apoi treptat am învățat să facem și specialități din miere: capaceala, pastura, mixuri cu polen și propolis sau cu apilarnil, polen, fagure, combinații cu fructe uscate. Aproape toate produsele noastre au povestea lor și au fost construite împreună cu partenerii de care ne-am apropiat pe drum. Suntem recunoscători și încă ne minunam de oamenii extraordinari pe care i-am adunat în jurul nostru și care ne consumă produsele în casele lor. Adevărata satisfacție și energie de acolo ne vine.”, spune Bogdan despre pasiunea sa de apicultor.

Îl puteți întâlni pe Bogdan și afla tainele meseriei de apicultor, în cadrul Târgului producătorilor locali din cadrul TIFF 2020, marți, 4 august, de la ora 18:30, eveniment Facebook, aici: facebook.com/events/773879243376764/