In tot haosul si nesiguranta zilelor pe care le traim, incepe incet-incet sa-si faca simtita prezenta primavara cu abundenta ei, cu viata care renaste, cu arome si prospetime.
E-un timp atat de fain si plin de oportunitati, incat e pacat sa nu profitam din plin de ceea ce are de oferit, de multidinea de verdeturi, legume proaspete si ingrediente ce-s pline de savoare si gust. Ce e si mai imbucurator e accesul pe care il avem la ingrediente proaspete si faptul ca ele sunt livrate direct acasa.
Ma bucur sa pot face parte dintr-o comunitate centrata pe sprijinul producatorilor locali, sa pot gati cu cele mai proaspete legume si sa ofer celor dragi ce e mai bun si hranitor in perioada asta. In fiecare saptamana ziua in care primim legumele proaspete de la Cutia Taranului e-o zi de bucurie si provocare, e-o zi in care analizam si decidem impreuna cum putem pune cel mai bine in valoare ceea ce primim.
Asa se nasc cele mai multe retete, iar preparatul despre care va scriu este unul dintre felurile gatite cu ceea ce am primit in pachet.
Mancarea de dovlecel cu marar verde, e-un fel simplu, usor si foarte proaspat. Necesita timp scurt de pregatire si merge de minune de unul singur sau pe post de garnitura langa alte bunatati.
Pentru 4 portii aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 2 dovlecei medii
- 2 cepe albe medii
- 3 catei usturoi
- 1 legatura marar proaspat
- 200 ml lapte
- 100 ml smantana grasa
- 2-3 linguri otet de vin alb
- 1 lingurita zahar
- 1 lingura faina sau amidon
- 50 ml ulei vegetal
- sare
- piper
Mod de preparare:
Dovleceii se spala si se dau pe razatoarea mare asezonati cu un praf de sare. Se lasa la scurs intr-o strecuratoare pana cand pregatim restul ingredientelor. Cu cat sunt mai bine scursi de apa, cu atat preparatul va sta mai putin pe foc.
Intre timp ceapa se taie marunt si se caleste in ulei incins, pana devine usor translucida. Se adauga faina si se amesteca iute pentru incorporare, avand grija sa nu ardem faina, se pun dovleceii, laptele fierbinte si se amesteca pana la omogenizare. In functie de cat lichid lasa se va fierbe la foc mediu pana devine usor cremos.
Se ia de pe foc, se drege de sare, piper si otet dupa gust. La final se adauga zaharul, mararul taiat marunt, usturoiul zdrobit si smantana. O smantana grasa de minim 30% grasime nu are nevoie de temperare inainte, insa daca folositi o smantana mai slaba sfatul meu e sa o temperati cu putin amestec din cratita inainte sa o adaugati, evitand in acest fel sa se taie.
Noi am ales sa punem langa minunatia asta niste carnociori de casa fripti in tigaie, iar asocierea lor a fost tare potrivita.
Gatiti cu indrazneala si un strop de suflet!
Tatiana Diana
Sunt Tatiana Diana, pasionată de gătit, oameni dragi și experiențe noi. Gătesc cu plăcere și de plăcere aproape zilnic, uneori experimentând rețete noi, alteori doar reinterpretând ceea ce am moștenit de la bunica și mama.
Sunt mama de Jedi de peste 1 an si descopar in fiecare zi o lume noua, plina de provocari, emotii si un carusel de stari pe care nu le-am cunoscut pana sa apara Ea.
Ma bucur de Omul iubit, de copilul cu care am fost binecuvantati si de noua formula de viata prin care evoluam si ne redescoperim in fiecare zi. Descopăr cu interes oameni , locuri, cărți noi, dar cel mai important mă redescopăr pe mine mereu. Ador să privesc lumea trecând pe lângă mine, timp în care savurez o cafea bună.
În esență îmi plac lucrurile simple, pline de substanță și efect.