Ciorbă de miel ardelenească Lasă un comentariu

Rețetă propusă de Andreea Pleșa care este soție și mămică, lucrează în domeniul IT, iar în timpul liber gătește, fiind pasionată de fotografie.

Știm cu toții că la noi în țară în apropierea Paștelui oamenii se aprovizionează cu carne de miel. Este o tradiție să avem pe masă orice delicatesă ce conține această carne, fie că este drob, friptură sau ciorbă.

Țin minte, când eram acasă, că mama nu concepea să vină sărbătoarea și să nu avem chiar și drob, și ciorbă și friptură pe masă, alături de niște cozonaci pufoși și rumeni.

Cu gândul la acele vremuri, astăzi vă propun o rețetă de ciorbă de miel cu dresatură, așa cum noi, ardelenii, știm să o facem mai bine.🍲

PS: bineînțeles, se poate înlocui mielul și cu carne de pui sau porc.

Ingrediente (pt cca 6-8) porții:

  • 2-3 bucăți coaste de miel sau pulpa din față
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de patrunjel
  • 2 “mâini” orez nefiert (cca 50g)
  • 3 cartofi medii
  • 1 ceapă medie
  • 1 mâna de fasole verde congelată
  • sare, piper

Pentru dres:

  • 3 gălbenușuri proaspete
  • 100g smântână fermentata min 20% grăsime
  • Pătrunjel verde

Carnea de miel se pune la foc în 3-4l de apă. Se lasă să fiarbă carnea până e aproape gătită și se spumează supa. Dacă aveți pulpă, aceasta se dezosează și se pune atât mușchiul, cât și osul la fiert.

Între timp se taie rădăcinoasele cubulețe, mai puțin ceapa, care se pune întreagă la fiert și morcovul – rondele. Când carnea e aproape fiartă, se pune orezul la fiert, împreună cu rădăcinoasele și ceapa.

Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă cartofii tăiați și ei cubulețe, împreună cu fasolea verde. Atunci când cartofii s-au fiert, se oprește focul și se potrivește de sare și piper.

Ulterior se pregătește dresătura: peste gălbenușuri adăugăm smântâna și pătrunjelul verde tocat. Adăugăm peste smântână 2 polonice de zeama din ciorbă și omogenizăm. Punem dresătura peste ciorbă și învârtim bine.

Se servește alături de pâine bună, puţină lămaie și cu extra smântână.

Poftă mare!🍽🍲


Andreea Pleșa

Salutare! Sunt Andreea Pleșa, iar Clujul este casa mea de peste 10 ani și simt că cu oamenii de aici sufletul meu rezonează cel mai bine. Despre mine ar fi multe de scris, însă vreau să mă rezum la câteva cuvinte. Sunt soție și mămică, care lucrează in domeniul IT. În timpul liber gătesc, sunt pasionată de fotografie și sunt (și) make-up artist.

Gătitul este o pasiune de a mea de când eram mică, când experimentam tot felul de rețete alături de mama, iar când am crescut, am început să testez rețete de la cele mai simple, până la cele mai sofisticate.

În urmă cu ceva timp am început să îmi scriu rețetele și pe social media, mă găsiți pe

Facebook și Instagram


Lasă un răspuns