câmp lavandă

Lavanda: cultivarea și beneficiile ei 1

Lavanda, această plantă care a început să fie tot mai prezentă în casele noastre datorită proprietăților și beneficiilor pe care le are sub multiple forme.

Florile de lavandă acoperă o gamă variată de utilizare în terapie, industria cosmetică, farmaceutică, arta culinară, diverse produse sau pur și simplu ca obiect decorativ.

Efectele sale cele mai cunoscute au rol de îmbunătățire a sistemului respirator, circulator, nervos, digestiv, de relaxare oferind remedii împotriva stresului, a insomniilor, a durerilor de cap, dar și efecte benefice asupra pielii.

Am povestit cu Nicolae Schiau de la Bio Impact despre ce înseamnă să cultivi lavandă și cum funcționează această industrie. Totul a început pe când locuia în Belgia și intrând într-o farmacie îi atrage atenția borcanul cu miere de lavandă.

Nici nu știam că există așa ceva, mi s-a părut foarte interesant și am început să caut pe Internet și să citesc articole despre lavandă, sub ce forme se mai găsește și ce roluri benefice are.

Nicolae Schiau, administrator Bio Impact

A vizitat ferme de lavandă în Belgia, în regiunea Provence a Franței, în Italia și discutând cu crescătorii de lavandă, cunoscând cât mai multe despre această plantă s-a îndrăgostit de ea și a decis să cultive acasă, în România pe suprafețele de pământ moștenite de la bunicii săi care i-au insuflat dragostea pentru munca câmpului.

Cel mai probabil dacă ați trecut prin apropiere de Luduș v-au furat privirea lanurile cu lavandă sau chiar v-ați oprit să faceți o poză. Acolo se află plantația pe care a început-o în urmă cu 6 ani, certificată ecologic încă din primul an de către Ecoinspect și care se întinde pe 1.5 hectare.

Bineînțeles, o suprafață atât de mare atrage după sine multă muncă și dedicare.

În primii ani aveam chiar și câte 15 oameni care veneau să sepe și să îngrijească cultura, dar cum vremurile se schimbă este greu să mai găsești oameni dispuși să vină să lucreze, uneori indiferent de sumă. Singura variantă rămasă a fost să mecanizez încet întregul proces de a menține cultura la standarde ridicate. Suprafața este mare, producția este pe masură și ea, crește în fiecare an.

Lavanda este o plantă perenă care odată plantată poate să producă până la 15 -20 de ani

Nicolae Schiau, administrator Bio Impact

Lipsa forței de muncă și vremea din ce în ce mai capricioasă, l-au determinat ca rând pe rând să achiziționeze utilajele necesare cultivării și întreținerii câmpurilor de lavandă.

Anul trecut a cumpărat inclusiv o instalație de distilat care are ca scop procesarea lavandei, iar produsele esențiale precum apa și uleiul, printre cele mai căutate din industrie, le produc chiar ei.

Am reușit să optimizăm astfel toți timpii de la cultivat până la recoltat și procesat având toate utilajele necesare. Prin urmare florile noastre, din momentul tăierii și până la distilare ajung în maxim 30 de minute în cazan crescând atât producția, cât și calitatea uleiului

Nicolae Schiau, administrator Bio Impact

Gamele de produse pe care le comercializează pornesc toate de la cele de bază mai sus menționate, uleiul esențial și apa florală sau hidrolatul de lavandă. S-au axat cu precădere pe partea de aromaterapie, dar în urmă cu ceva timp au început să scoată pe piață și produse comestice.

Pentru gama de aromaterapie pe lângă clasicii săculeți cu lavandă produc și odorizante de cameră, de mașină, difuzor de arome cu ulei esențial , lumânări parfumate, jucării de pluș pentru copii.

Pe partea de cosmetice au experimentat și au colaborat cu specialiști în domeniu pentru a oferi clienților cele mai calitative produse din cele mai bune ingredinte, obținute manual și care să satisfacă și să corespundă nevoilor consumatorilor.

În acestă gamă găsiți săpunuri, ulei de corp, sare de baie efervescentă, plus alte produse adiacente.

L-am întrebat pe Nicolae care sunt cele mai cerute produse și ce beneficii au fiecare. Am aflat astfel că cererea este diferită în funcție de târgurile la care participă sau în funcție de anotimp.

În sezonul rece sunt mai căutate seturile cadou de sărbători, sarea de baie sau uleiul esențial. Vara, în schimb, plantele sau buchetele, odorizantele care îmbunătățesc calitatea aerului. După cum știm deja, beneficiile sunt multiple.

Uleiul de lavandă te relaxează, te ajută să ai un somn liniștit , apa florală de lavandă este recomandată tuturor tipurilor de piele, în tratarea afecțiunilor cutanate, piele iritată  arsuri, cât și în cazul înțepăturilor de insecte. Calmează, regenerează, hidratează și tonifică tenul dupa bărbierit, calmează și regenerează pielea după epilare. Uleiul de corp pentru masaj hidratează și catifelează delicat pielea.

Nicolae Schiau, administrator Bio Impact

Planurile de viitor sunt de a extinde cultura și de a diversifica gama de produse.

Producătorii de lavandă din împrejurimi care nu au unde să-și proceseze plantele sunt așteptați cu încredere la Bio Impact.

Sperăm că acest articol v-a fost util. Găsiți produsele semnate Bio Impact aici.

Un comentariu

Legături

  1. […] producător local (aflați la a treia participare după cea de anul trecut), Lavandă de pe Someș, Bio Impact, Lucian Aurelian Chiorean – producător local, Spiraea Gardens, Monica Borsai – […]

Comments are closed.